Revisorn Oskar Kantoft: ”Därför investerar jag i Agoy”

Agoy tar in allt fler byråer som delägare, helt i linje med ambitionen att bli ”branschens program”. Revisions- och redovisningsbyrån Dillon AB i Malmö är en av de nya delägare i Agoy som investerade stort  i samband med senaste nyemissionen. Vi passade på att prata med Oskar Kantoft, Managing Partner på Dillon, när han nyligen besökte Stockholm.

– Jag hörde först talas om Agoy genom  Revisionsvärlden som jag brukar följa, säger Oskar Kantoft. Agoy stod ut direkt eftersom programmet fyller ett litet tomrum. Vi anser att dagens leverantörer inte riktigt tillgodoser det behov vi har av att vara digitala, användarvänliga och smidiga så att vi kan producera bästa möjliga tjänsterna för våra kunder. Jag är ute efter ett smidigt program som fungerar och löser det som det ska lösa. Och ska det vara smidigt så måste det vara digitalt, för annars så är det fasiken inte smidigt, säger Oskar Kantoft.

”Agoy förbättrar processen”

Oskar Kantoft, revisor på Malmöbyrån Dillon, är en av de nya investerarna i Agoy.

– Under årens lopp har jag slitit mitt hår över vissa saker som inte varit så smidiga. Det är klart att det finns revisions- och redovisningskunskap hos alla programutvecklare, men när jag förstod vad som var på gång att hända inom Agoy så visste jag att det här var vad jag hade väntat på. Här kom någon annan som också slitit sitt hår, Carl-Magnus Falk [Agoys grundare]  är själv revisor och har som enda mål att förbättra processen. Till skillnad från de stora aktörerna i dag som, trots att de får in ohemula summor i licensavgifter, lägger sparsmakade resurser på utveckling. Agoy är nästan det motsatta. Här har vi någon som förstår,  vill förbättra och har en produkt som dessutom är rätt prissatt. Jag är inte så intresserad av att Agoy ska bli en ny Visma, Capego eller allt vad de heter. Jag är intresserad av att förbättra och förändra branschen, säger Oskar Kantoft.

”Agoy är en konkurrenskraftig idé”

– Jag hoppas att Agoy kan fortsätta att behålla sitt förmånliga pris. Licenskostnaderna för oss som byrå har gått upp enormt de senaste åren. Det är inte bara att de enskilda programmen tar mer betalt, utan  vi använder också fler program – vart och ett med sina kostnader. Agoy kommer inte in och löser allt, helt magiskt. Vi kommer fortfarande att behöva ha många olika program. Men Agoy kändes direkt som en bra och konkurrenskraftig idé och det gillade jag, säger Oskar Kantoft.

– Hittills har jag främst talat i egenskap av användare. Som investerare har jag haft noll fokus på det kvantitativa. Jag har bara tänkt att jag för stunden kan avvara pengarna och förhoppningsvis kommer det något bra ur det senare. Den värdering som var satt för bolaget kändes rimlig, när jag fick den på mitt bord. Jag har inga förväntningar på investeringen och kan inte säga om Agoy har en bättre eller sämre potential till god avkastning än något annat mjukvaru- eller techbolag. Men en sådan investering hade jag ändå inte varit intresserad av. Agoy tror jag är bra för branschen och då ville jag vara med. Vi hade en magisk resa med Fortnox, som vi  investerade tidigt i. Nu sålde vi eftersom vi tror att den aktien har maxat. Det kommer jag säkert att få äta upp, ha, ha. Men vi valde att sälja och ska vi få en bra resa med de pengarna så tänkte jag att det finns en bättre chans till värdeutväxling för mindre bolag, som Agoy, säger Oskar Kantoft.

En byrå med anor

Dillon startades av Oskars far redan 1984, då som  delägarbolag i en annan byrå.

– Farsan blev sedan sin egen på nittiotalet. Jag började jobba där 2002, skrev prov 2006 och startade själv eget efter det. Då sprang jag på varenda nätverksträff som fanns i Malmötrakten. Jag fick några egna kunder som jag jobbade med på kvällstid, och med farsans kunder på dagarna. Kundtillströmningen var god. Om jag snabbspolar framåt så kom syrran [Emma Kantoft] med längs vägen och så småningom tog vi över farsans byrå tillsammans, i något slags generationsskifte, säger Oskar Kantoft.

”Jag tror att det finns en bättre chans till värdeutväxling för mindre bolag, som Agoy”, säger investeraren Oskar Kantoft. 

– Jag och min syster är väldigt olika som personer. Jag är mer för att träffa kunder medan min syster har koll på allt internt, siffror, styr allting med anställda och leverantörer och sådant som jag känner viss bävan inför. Vi kompletterar varandra perfekt. Det är en riktig ynnest att ha någon med sig som också vill ta sig vidare och bli bättre,  som man känner så väl och alltid kan lita på. Det önskar man alla entreprenörer, säger Oskar Kantoft.

– Det är en kontinuerlig resa med Dillon som vi är mitt inne i. Jag tycker att vi har en jäkligt fin verksamhet. Vi befinner oss i ett kul segment, en mellan-nisch. Vi är mycket mindre än de största, men mycket större än de små byråerna. Det passar oss bra och det finns inte så många byråer i den storleken i Malmö.  Vi kan ha personliga relationer med alla kunder och alla blir sedda. Samtidigt har vi fördelarna från de större byråerna: En stor samlad kunskap internt och redundans – vi klarar av att internt lösa om någon blir sjuk, är föräldraledig, till äventyrs slutar och så vidare. Sådana saker tenderar numera att alltid lösa sig, på ett sätt som det kanske inte gjorde när vi var mindre. Vi har tagit in flera nya auktoriserade revisorer och för ett drygt år sedan startade vi även kontor i Kristianstad. Så vi tycker att det ser riktigt bra ut inför framtiden, säger Oskar Kantoft.

(Foto: Urban Gyllström)