fbpx

Revisor utvecklar nytt bokslutsprogram

Startupbolaget Agoy tar in 2 miljoner kronor i utvecklingskapital för att lansera ett nytt webbaserat bokslut- och årsredovisningsprogram. Grundaren av Agoy är auktoriserade revisorn Carl-Magnus Falk, som driver den egna kombibyrån Falköga i Stockholm. Agoy har utvecklats som ett sidoprojekt på byrån men drivs nu som ett eget bolag med externa investerare. Fyra programmerare jobbar med att färdigställa mjukvaran, som är tänkt att lanseras i april 2020.

I Agoys utvecklingsteam sitter bland andra Falkögas auktoriserade redovisningskonsult Maria Almegård och teknikbolaget Growbotic. Bland investerarna märks Thomas Svenow (grundare av Svensk Bevakningstjänst) och Markus Jacobsson (grundare av IT-företaget IStone).

”Vi har ytterligare ett antal investerare. De tycker att det är extra intressant eftersom jag kan branschen inifrån och vet vilka behov som finns. Jag har sett alldeles för många exempel på motsatsen, att programmerare först skapar ett program som vi sedan ska försöka applicera i vår dagliga verksamhet”, säger Carl-Magnus Falk till Revisionsvärlden.

Idén till Agoy föddes ur frustration över de etablerade bokslutsprogrammen.

”Agoy ger en bättre överblick och löser med några klick saker som i dag tar timmar i anspråk. En sak vi vill förenkla är periodbokslut, exempelvis månadsbokslut och kvartalsbokslut. Dessutom gör inbyggda kontrollfunktioner att fler moment än i dag kan göras av juniora medarbetare. Vi har lagt stor vikt vid att programmet ska vara enkelt att lära sig och gå snabbt att implementera, så att byråer och ekonomiavdelningar i alla storlekar smidigt ska kunna växla över från sina nuvarande system”, säger Carl-Magnus Falk, som dessutom tycker att konkurrenterna är för dyra.

”Prismässigt siktar vi på att lägga oss långt under vad dagens etablerade programvaror kostar, trots att dessa saknar funktioner som Agoy kommer att ha. Vi ser att de etablerade programutvecklarna har haft för få konkurrenter och därför kunnat ta ut orimliga marginaler”, säger Carl-Magnus Falk.

Kan Agoy hämta data från Fortnox, Visma och andra större redovisningsprogram?

”Integrationer är något vi just nu utvecklar. Vi har redan blivit kontaktade av Fortnox som vill samarbeta med oss”, säger Carl-Magnus Falk.

Det är svårt för auktoriserade revisorer att bedriva sidoverksamhet. Hur har du löst det?

”Jag kommer att ha en dialog med Revisorsinspektionen om detta. Så länge Agoy inte har några intäkter är min mening att risken är hanterbar. När vi väl lanserar programmet kan det hända att jag tvingas kliva åt sidan.”