fbpx

Skapat av en revisor

Agoy är skapat av den auktoriserade revisorn Carl-Magnus Falk som driver egna byrån Falköga. Han kan branschen inifrån och vet vilka problem som byråer brottas med dagligen. Redan tidigare ligger han bakom uppmärksammade verktyg som 3:12-Modellen. Idén till Agoy föddes ur frustration över hur krångliga alla tidigare lösningar för periodbokslut var. Byråer var hänvisade till hemmasnickrade Excel-ark som saknade såväl överblick som användarvänlighet. Med hjälp av ett stort team med expertis i alla led – från ekonomer till programmerare, användardesigner, grafiska formgivare och fler – har Carl-Magnus förvandlat sin idé till en innovativ programvara. Under hela utvecklingsarbetet har vi påmint oss själva om att Agoy är ett program skapat av en revisor som vill underlätta sin och sina branschkollegors vardag. Tekniken är visserligen i framkant, men har aldrig varit ett självändamål.

– När jag ser något som inte fungerar som det borde kan jag inte hålla mig utan börjar peta och fundera över förbättringar. Jag hatar när saker är mer omständliga än de borde vara.

Det säger Agoys grundare Carl-Magnus Falk. Historien om Agoy kretsar mycket kring honom. För att förstå Agoys bakgrund, syfte och vision behöver man först förstå denna auktoriserade revisor. Som ung och nyexaminerad for han in som en virvelvind i revisionsbranschen. Han grundade Falköga som under de följande åren växte snabbt, tack vare nytänkande och förmåga att göra saker på lite annorlunda sätt än de etablerade byråerna.

Inte minst omfamnar Carl-Magnus Falk den digitala revolutionen. Han ser de möjligheter som tekniken ger, istället för att skrämmas av förändringarna. En bransch som brukar ses som konservativ och försiktig fascinerades av den orädda profilen som for runt som en elvisp, strödde idéer omkring sig och vägrade acceptera att de gamla sätten att arbeta skulle vara de enda möjliga.

Därför.

– Jag gillar att ifrågasätta. Vrida och vända på saker och fråga ”varför?”. Behöver den här processen verkligen se ut så här? Kan man inte göra så här istället? Det borde bli mer effektivt. Och så gör vi så istället, säger Carl-Magnus Falk.

Ibland handlar det bara om att besluta sig för att göra saker annorlunda än tidigare. Då och då kommer det dock idéer som kräver mycket tankemöda och många arbetstimmar att förverkliga.

En av dessa mer omfattande idéer var ”3:12 Modellen”, som beräknar optimal fördelning mellan lön och utdelning i fåmansbolag, enligt de så kallade 3:12-reglerna. Excel-modellen har fått stor uppmärksamhet och spridning och har skapat stor nytta för både redovisnings-byråer och fåmansföretag själva.